Van financiën tot productie en van gezondheidszorg tot transport: elke sector vertrouwt tegenwoordig op Artificial Intelligence. Daarom hebben gebruikers, programmeurs en beleidsmakers belang bij duidelijke standaards. Daarmee is te toetsen of de AI-toepassingen betrouwbaar, veilig en wenselijk zijn voor de mens, de maatschappij én de business.
Wereldwijde standaardisatie Artificial Intelligence
Om één lijn te brengen in operationele, ethische en juridische vraagstukken rondom AI-toepassingen en big data, is ISO gestart met wereldwijde standaardisatie. Subcomité SC 42 van ISO bekijkt op dit moment het volledige AI-ecosysteem om brede acceptatie te bereiken. Ook Nederland wil invloed uitoefenen op de totstandkoming van standaards. Daarom is in februari 2019 de Normcommissie Artificial Intelligence & Big Data opgericht.
Juridisch gezien heeft AI nog geen duidelijke grenzen, dus moet er goed naar soorten recht gekeken moet worden. Denk aan grondrechten, aansprakelijkheid, rechtspersoonlijkheden maar ook aan mededinging en arbeidsrecht. Wat ethiek betreft is onder meer belangrijk dat AI-toepassingen niet leiden tot discriminatie, bijvoorbeeld bij het al dan niet accepteren van nieuwe klanten.
Suggesties om verder te lezen:
Artificial Intelligence bewijst zich in de maakindustrie (Artikel)
Valkuilen bij het starten met AI (Artikel)
Alle berichten over data management
Gratis voor u beschikbaar:
Bedrijfssoftware box (voor selectie van ERP, CRM, HRM, DMS, TMS, BI oplossingen)