Van hardware begrijpt iedereen dat het slijt en dat deze op enig moment vervangen moet worden. Software wordt meestal niet zo bekeken. Toch slijt ook die. Hoe uit zich deze slijtage en wanneer is het tijd om in te grijpen voordat het onveilig wordt of te grote beperkingen geeft?
De levenscyclus van software is vaak onbekend bij gebruikers. De software slijt uiteraard niet door de code zelf, maar door de houdbaarheid daarvan in de praktijk. Oude software kan moderne gemakken missen en tegen grenzen voor het gebruik ervan aanlopen. Daarnaast kan de software niet goed meer functioneren als er geen support meer is van de leveranciers of als er te weinig IT specialisten voor het softwareonderhoud beschikbaar zijn.
Onderhoud en vervanging plannen
Ook het ecosysteem van apps, toepassingen en tools die op de software draaien kan versleten raken, waardoor migratie naar een nieuwere versie van het systeem nodig kan zijn. Het is daarom belangrijk om niet alleen de vervanging van hardware, maar ook de vervanging van software te plannen, te budgetteren en uiteindelijk uit te voeren. Allemaal noodzakelijk om problemen te voorkomen.
Dat software slijt kan merkbaar worden doordat deze in gebruik en gebruikers beperkt worden door bijvoorbeeld opslagcapaciteit of het aantal uit te voeren transacties. Hoewel er veel opgeschaald kan worden met betere hardware, zijn er grenzen aan het opschalen van software zelf.
Ook de support van leveranciers en beschikbaarheid van IT specialisten zijn belangrijk voor het onderhouden, verder ontwikkelen en aanpassen van software. Als deze wegvallen, kan de software in wezen afgeschreven worden. Het is dan ook belangrijk om rekening te houden met de levenscyclus van uw software en hierop tijdig te anticiperen.
Lees verder
Bedrijfssoftware vervangen – Lees alles over het uitvoeren van uw softwareproject
Waarom IT projecten mislukken en hoe u dat voorkomt – Gratis boek
Volledig artikel – Lees hier de complete tekst
Waarom IT projecten mislukken en hoe u dat voorkomt – Gratis boek
Volledig artikel – Lees hier de complete tekst
Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief