juli 2024 - ICTberichten.nl

Archive for juli, 2024

Retrieval augmented generation helpt bij AI

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Retrieval augmented generation helpt bij AI
Retrieval augmented generation helpt bij AI
Bedrijven zijn volop bezig met het zoeken naar goede toepassingen van artificial intelligence. Zij streven daarbij naar gebruik van AI modellen die betrouwbaar, betaalbaar en beheersbaar zijn. Dat is in de praktijk nog niet zo eenvoudig.

AI moet meer betekenis krijgen, vinden veel bedrijven. De basis daarvoor is dat de data zelf goed is en dat er goede toegang is tot alle beschikbare data. Alleen dan zijn betrouwbare, betaalbare en beheersbare AI modellen realiseerbaar. Een techniek die daarbij kan helpen is retrieval augmented generation (RAG). Wat dat precies inhoud en hoe je het toepast, lees je in de twee artikelen hieronder.

Lees verder

Het pad naar digitale volwassenheid

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Het pad naar digitale volwassenheid
Het pad naar digitale volwassenheid
Bedrijven innoveren stap voor stap hun bedrijfsprocessen met ICT oplossingen, met als einddoel digitale volwassenheid. Wat houdt dat eigenlijk in en waarom is het belangrijk?

Met de keuze en toepassing van de juiste software, dataoplossingen, infrastructuur en heel veel andere ICT oplossingen kunnen bedrijven uiteindelijk het stadium van digitale volwassenheid bereiken. Daaraan gaat een meestal langdurige digitale transformatie vooraf.

Als je digitaal volwassen bent, heb je de ICT in je organisatie zo geregeld dat alle bedrijfsprocessen er blijvend door verbeteren. De effectiviteit en efficiency van je bedrijfsprocessen bereikt hierdoor een steeds hoger niveau. Resultaat hiervan is dat je de concurrentie achter je kunt laten, dat je sneller kunt reageren op veranderingen in de markt en dat je dus uiteindelijk steeds succesvoller kunt worden. Dit maakt digitale volwassenheid een gezond streven voor ieder bedrijf. In het volledige artikel worden enkele belangrijke aspecten van digitale volwassenheid besproken.

Lees verder

Waarde van AI lastig aantoonbaar

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Waarde van AI lastig aantoonbaar
Waarde van AI lastig aantoonbaar
Bij de helft van de bedrijven is het een probleem om de waarde aan te tonen die AI voor de organisatie kan hebben. Dat en nog vijf andere redenen belemmeren de toepassing van AI.

Deze resultaten blijken uit een onderzoek van Gartner. Met de toepassing van generatieve AI (genAI zoals ChatGPT) hebben steeds meer organisaties geen probleem. Naast het lastige van het aantonen van de waarde van artificial intelligence zijn er ook nog andere aspecten die de inzet van AI remmen:

  • Bedrijven hebben last van een tekort aan AI talent.
  • Men voorziet of ervaart technische problemen bij de implementatie.
  • Er zijn problemen met de datakwaliteit (betrouwbaarheid en juistheid).
  • Het lukt vaak niet om de oplossingen te laten aansluiten op de business (business alignment).
  • Er is binnen de organisatie te weinig vertrouwen in AI.

Lees verder

Clean core maakt bedrijven innovatiever

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Clean core maakt bedrijven innovatiever
Clean core maakt bedrijven innovatiever
In de kernsystemen van je bedrijf, zoals ERP, CRM of HRM software, heb je liever geen of zo min mogelijk maatwerk. In de praktijk is dat vaak onmogelijk. Een oplossing hiervoor is als je onderscheid gaat maken in een ‘clean core’ met daarnaast een flexibel platform voor de maatwerk functionaliteit.

De aanwezigheid van maatwerk als aanvulling op standaard bedrijfssoftware is lastig bij het optimaliseren en stroomlijnen van bedrijfsprocessen. Maar het bemoeilijkt ook bij het kunnen toepassen van innovatieve technologie, zoals artificial intelligence. Toch is maatwerk vaak onvermijdelijk als aanvulling op standaardsoftware.

Volgens SAP is het beste van twee werelden te realiseren door onderscheid te maken in een clean core met daarnaast een flexibel innovatieplatform. Een hybride aanpak dus.

De clean core bestaat uit de standaardapplicaties voor je kernprocessen. ERP, CRM, HRM of WMS software bijvoorbeeld zijn dan onderdeel van de clean core. De clean core zorgt voor eenvoudige en snelle updates, een betere schaalbaarheid, eenvoudige migratie naar de cloud en een lage drempel voor het toepassen van AI.

Het flexibele platform biedt de ruimte voor de maatwerkapplicaties en geeft je mogelijkheden om snelle innovaties door te voeren, zonder dat de kernsystemen daardoor risico’s lopen. Voorwaarde is wel dat het platform en de clean core naadloos met elkaar communiceren.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Digital Trust Center helpt met cyberveiligheid

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Digital Trust Center helpt met cyberveiligheid
Digital Trust Center helpt met cyberveiligheid
Het Digital Trust Center (DTC) is een initiatief van de Nederlandse overheid en onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het is in het leven geroepen om het Nederlandse bedrijfsleven te ondersteunen in het verbeteren van hun cybersecurity. Met name het midden- en kleinbedrijf kan hiermee nog grote stappen maken.

Het informatieplatform over cyberveiligheid helpt bedrijven met:

Informatie en advies – Actuele informatie over cyberdreigingen en praktische adviezen over hoe je de digitale veiligheid van je bedrijf kan versterken.

Richtlijnen voor cyberveiligheid – Het DTC biedt een set van basismaatregelen die je kan implementeren om de digitale weerbaarheid van je organisatie te verhogen. Ook met een beperkte technische ervaring zijn deze te implementeren.

Alerts en waarschuwingen – Je kan je aanmelden voor updates die je waarschuwen voor de nieuwste cyberdreigingen en kwetsbaarheden. Hiermee kan je proactief maatregelen nemen om systemen tijdig te beschermen.

Samenwerking en netwerken – Het DTC bevordert de samenwerking tussen bedrijven, overheidsinstanties en cybersecurity experts, vooral voor het delen van kennis en ervaringen.

Tools en hulpmiddelen – Het DTC biedt diverse tools en hulpmiddelen die je kan gebruiken om zelf cybersecurity audits uit te voeren of beveiligingsbeleid te ontwikkelen.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

AI helpt ook inkoop

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor AI helpt ook inkoop
AI helpt ook inkoop
Bij steeds meer bedrijfsprocessen kan AI helpen. Ook bij inkoop. Processen verbeteren erdoor en data wordt beter verwerkt en gebruikt. Daarnaast gaat het nemen van beslissingen sneller en beter.

Als AI gecombineerd wordt met big data, kan het helpen bij het onderzoeken van grote hoeveelheid gegevens, het ontwerpen van modellen en het leggen van verbanden. Dat kan ook heel succesvol toegepast worden bij inkoopprocessen. AI kan inkopers helpen om proactief te handelen en biedt analysemogelijkheden die beslissingen versnellen en verbeteren.

Door de inzet van AI kan data uit verschillende bronnen beter worden beheerd. Het gaat dan bijvoorbeeld om data uit de inkoopsoftware, SRM software (supplier relationship management), online catalogi en ERP software. AI technologie kan helpen bij het doorlopend monitoren en benutten van beschikbare data voor bijvoorbeeld de identificatie van leveranciers, orderinvoer, orderplanning, contracteren, monitoring van leveringen en facturatie, het automatiseren van de facturatie en het beheren van leveranciersrelaties en prestaties.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

De beste IT strategie

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor De beste IT strategie
De beste IT strategie
Bedrijven willen transformeren, vooral om optimaal gebruik te kunnen maken van AI of daar klaar voor te zijn. De behoefte aan tools voor AI en verdere automatisering is dan ook groot. Maar willen blijkt nog iets anders dan kunnen. Organisaties lopen op tegen te weinig interne vaardigheden op dit gebied, te veel gekoppelde en sterk afhankelijke systemen en onzekerheden over compliance.

Een goede IT strategie is nodig. Dat is een strategie die rekening houdt met zowel de noodzakelijke compliance als met het tekort aan vaardigheden. Wat daarvoor nodig is lees je in het volledige artikel.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

10 belangrijke aandachtspunten bij werken in de cloud

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor 10 belangrijke aandachtspunten bij werken in de cloud
10 belangrijke aandachtspunten bij werken in de cloud
Dankzij de cloud zijn er veel mogelijkheden om hybride te werken. Het afwisselend thuis en op kantoor werken kan echter alleen optimaal zijn, als de onderstaande tien punten voldoende aandacht krijgen.

  • Clouddiensten verschillen van elkaar. Kies een provider die betrouwbaar is en alle diensten levert die je nodig hebt.
  • Zorg ten minste voor de belangrijkste beveiligingsfuncties, zoals sterke wachtwoorden en tweefactor-authenticatie.
  • Stem in de je bedrijf af hoe je met data omgaat en hoe je de data onderhoudt.
  • Maak tijdig back-ups, zodat je data nooit verloren gaat.
  • Regel de juiste toegang tot je bestanden voor de juiste personen.
  • Gebruik zoveel mogelijk de applicaties die voor de cloud zijn gebouwd.
  • Zorg voor een goede synchronisatie tussen lokale bestanden en je bestanden in de cloud.
  • Laat je begeleiden door een specialist die de cloudomgeving goed voor je instelt.
  • Zorg voor trainingen zodat iedereen veilig en efficiënt van de cloud gebruik kan maken.
  • Evalueer het werken in de cloud, zodat je tijdig aanpassingen kunt realiseren.

Lees verder

IT kosten beheersen

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor IT kosten beheersen
IT kosten beheersen
De kosten van je IT moeten beheersbaar blijven en het liefst doorlopend geoptimaliseerd. Maar waar begin je? Wil je de IT kosten van je organisatie verlagen, dan zijn dit de vijf stappen die je daarvoor als eerste kan zetten.

  • Beoordelen infrastructuur – Je kostenoptimalisatie begint met het identificeren van redundante systemen, verouderde hardware en niet of te weinig gebruikte oplossingen. Tools kunnen dit voor je in kaart brengen.
  • Overstappen op de cloud – Cloud gebaseerde diensten zijn qua kosten interessant vanwege schaalbaarheid, flexibiliteit en kosteneffectiviteit. Evaluatie is nodig van opslag, rekenkracht en de softwareapplicaties zelf.
  • Softwarelicenties optimaliseren – Er is vaak geen goed beeld van het gebruik en de kosten van aanwezige software. Het is belangrijk om dit in kaart te brengen en zo nodig maatregelen te treffen. Je kan boetes voorkomen als je nu te weinig betaalt of andere licentiemodellen overwegen.
  • Virtualisatie toepassen – Virtualisatie kan voordelen bieden door het samenvoegen van virtuele servers, waardoor hardware-gerelateerde kosten verlaagd kunnen worden.
  • BYOD toestaan en implementeren – Met BYOD (Bring Your Own Device) kunnen werknemers persoonlijke devices voor hun werk gebruiken. De hardwarekosten en alles wat daarmee samenhangt, zoals service en onderhoud, dalen hierdoor.

Lees verder