juni 2024 - ICTberichten.nl

Archive for juni, 2024

Voordelen van smart manufacturing

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Voordelen van smart manufacturing
Voordelen van smart manufacturing
Smart manufacturing maakt productiebedrijven weerbaarder tegen technologische, economische en geopolitieke ontwikkelingen. Wat is nodig om slimmer te produceren?

Smart manufacturing gaat over het integreren van technologie, processen, data en menselijke interactie met als doel om het rendement van de productie te verhogen. Daarnaast bevordert slim produceren de duurzaamheid van de productie door het beperken van negatieve effecten op het milieu en een efficiënt gebruik van energie en natuurlijke hulpbronnen. Voor een succesvolle toepassing van smart manufacturing spelen diverse aspecten een belangrijke rol:

  • Er moet anders gedacht gaan worden over het beheer en de integratie van data en processen.
  • Er is een betere samenwerking noodzakelijk tussen operationele technologie en informatietechnologie (OT en IT).
  • De productie moet, om voldoende flexibel te zijn, software-gedefinieerd worden.
  • Er is een goede architectuur nodig die smart manufacturing volledig ondersteunt.

Resultaat van een goede aanpak is dat de productie gebaseerd is op een open, volledig programmeerbaar en op standaarden gebaseerd systeem, waardoor productieactiviteiten doorlopend innovatief en geoptimaliseerd kunnen zijn. Daarbij maakt het niet meer uit wie de leveranciers zijn.

Lees verder

Online applicaties zijn nog te kwetsbaar

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Online applicaties zijn nog te kwetsbaar
Online applicaties zijn nog te kwetsbaar
Een derde van de online applicaties is uiterst kwetsbaar. Datasecurity en autorisatiemechanismen zijn niet op orde. Meest voorkomende oorzaken daarvan zijn het niet uitvoeren van updates, het gebruik van niet meer ondersteunde verouderde software en het niet toepassen van multifactor authenticatie.

Bij 30% van de applicaties zijn de autorisatie mechanismen zeer kwetsbaar. Zo wordt er niet goed gecontroleerd of de ingelogde medewerker geautoriseerd is om de functionaliteit die gevraagd wordt te gebruiken. Bij 10% konden gewone gebruikers zelfs beheertaken uitvoeren. Het overnemen van de volledige applicatie is dan een serieus risico. Bij bijna 20% van de applicaties ontbrak een goede en goed toegepaste multifactor authenticatie. Deze gegevens zijn het resultaat van een onderzoek van Computest Security.

De dagelijkse risico’s van cyberbedreigingen leiden blijkbaar nog niet tot de juiste acties bij alle bedrijven, is één van de conclusies van het onderzoek. Terwijl de oplossingen relatief eenvoudig zijn te implementeren. Te lage prioriteit is hiervoor de verklaring.

Lees verder

Eerst datastrategie, dan AI strategie

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Eerst datastrategie, dan AI strategie
Eerst datastrategie, dan AI strategie
Kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning bieden interessante innovatiemogelijkheden voor bedrijven. Dat varieert van voorspellende analyses tot op mensen gelijkende conversatie-interfaces voor bijvoorbeeld klantenservice. Driekwart van de bedrijven is al bezig met het experimenteren met AI technologie. Maar om de mogelijkheden van AI volledig te benutten, is een robuuste datastrategie essentieel. Helaas ontbreekt deze vaak nog. In vier stappen kan je hier toch over beschikken.

Gewoonlijk bestaat meer dan tachtig procent van bedrijfsdata uit ongestructureerde data. Deze data worden vaak in silo’s opgeslagen, waardoor ze weinig of niet benut worden. Na verloop van tijd is deze data bovendien steeds lastiger te lokaliseren. Het integreren van deze ongestructureerde data op één plaats vormt een grote uitdaging voor bedrijven die AI effectief willen inzetten. Het oplossen van dit vraagstuk kan grote voordelen bieden op het gebied van de operatie en de concurrentiepositie. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Analysetools en AI tools toegang geven tot voorheen onzichtbare data (‘dark data’).
  • Een ‘single source of truth’ creëren uit ongestructureerde data.
  • De kwaliteit van besluitvorming verhogen door blinde vlekken te verminderen.
  • Samenwerking, inzicht en efficiëntie binnen de gehele organisatie bevorderen.
  • Het naleven van regelgeving vereenvoudigen.
  • Beheerkosten verlagen door verouderde bestandssystemen onnodig te maken.

Om dit goed aan te pakken zijn vier acties nodig. Hiermee komt alle data beschikbaar die nodig is om op de mogelijkheden van AI optimaal te kunnen benutten. In het volledige artikel worden deze verder toegelicht.

Lees verder

Heldere uitleg van AI: Wat is artificial intelligence?

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Heldere uitleg van AI: Wat is artificial intelligence?
Heldere uitleg van AI: Wat is artificial intelligence?
Alles lijkt inmiddels te draaien om artificial intelligence. En grotendeels is dat natuurlijk ook zo. De impact die AI nu al heeft en nog verder gaat krijgen is enorm. Waar liggen voor jullie kansen en mogelijkheden?

Voor veel bedrijven is nog niet duidelijk wat AI betekent voor hun business, waar de kansen liggen of wat de bedreigingen zijn. Gelukkig verschijnen er steeds meer publicaties van bedrijven en specialisten die uitleg geven en voorbeelden tonen. We verzamelen deze voor je via ICT kennishub. Maar voor wie zich eerst nog wil inlezen over waar het bij AI om gaat, publiceerde SAP een helder verhaal. Een van oorsprong Engels artikel, vertaald door …. een machine.

Lees verder

Moderne werkplekken beheren

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Moderne werkplekken beheren
Moderne werkplekken beheren
Moderne werkplekken zijn digitale werkplekken die flexibel zijn en waar gewerkt kan worden onafhankelijk van plaats, tijd en device. Voor het realiseren van die flexibiliteit hebben de werkplekken vaak een hybride vorm. Standaardiseren zou het beheer eenvoudiger maken.

De meeste organisaties willen gestandaardiseerde werkplekken. Deze hebben als voordeel dat het beheer daarvan eenvoudig en goedkoop is. IT heeft in de praktijk meer invloed op deze keuze dan de gebruikers. Als je gebruikers vraagt wat zij willen, dan heeft een gestandaardiseerde werkplek niet de voorkeur. Zij hebben liever dat hun werkplek optimaal is afgestemd op hun eigen specifieke wensen en omstandigheden. Daarnaast maakt ook de aanwezigheid van legacy applicaties standaardiseren lastig. Allemaal omstandigheden die ervoor zorgen dat verschillende soorten werkplekken allemaal hun eigen manieren van beheer vereisen.

Vraag is echter of het beste van twee werelden gecombineerd kan worden; enerzijds moderne werkplekken met veel flexibiliteit en comfort voor gebruikers en anderzijds een zo uniform mogelijke vorm van beheer, zodat je zelfs zou kunnen spreken van een soort standaardisatie. In het volledige artikel worden de mogelijkheden hiervoor toegelicht.

Lees verder

Securitybeleid in de supply chain

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Securitybeleid in de supply chain
Salestech – Ontvang gratis!
De meeste bedrijven die onder de NIS2 wetgeving gaan vallen, weten weinig of niets over het securitybeleid van hun (keten)partners. Daarmee lopen ze grote risico’s.

De digitale ketens blijven groeien. Dus is het logisch dat de NIS2-richtlijn ook ketenbepalingen bevat. Naleving hiervan moet voorkomen dat veiligheidsproblemen bij één partij ook impact hebben op andere schakels in die keten. Daarom moeten (keten)partners elkaars beveiligingsbeleid kennen.

Uit onderzoek van Telindus blijkt dat 16% van de ondervraagde CXO’s daar niets van weet en bijna de helft maar een beetje op de hoogte is. Dat baart zorgen, want onder de nieuwe NIS2 worden de regels rond ketenaansprakelijkheid sterk uitgebreid. Organisaties zijn verplicht om een actief beleid te voeren dat ketenrisico’s minimaliseert. Wie daar nu nog mee moet beginnen, is te laat wanneer NIS2 van kracht wordt in ons land.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

CRM apart of als onderdeel van ERP

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor CRM apart of als onderdeel van ERP
CRM apart of als onderdeel van ERP
CRM is een belangrijk onderdeel van ERP software. Maar dat wil niet altijd zeggen dat het voldoende functionaliteit biedt. Stel je hoge eisen aan CRM, dan kan een apart CRM platform beter zijn.

ERP software helpt bij het automatiseren van de belangrijkste bedrijfsprocessen. Financiële, administratieve en logistieke functies maken er deel van uit. Dat geldt ook voor CRM functionaliteit. Een goed ERP systeem voorziet daarin en bevat CRM functies die bedrijven in staat stelt om hun sales en klantenservice goed uit te voeren. Maar worden hogere eisen gesteld aan customer relationship management, marketing automation of andere op marketing en sales gerichte taken, dan kan een apart CRM platform beter zijn.

Veel bedrijven hebben voor hun CRM toepassingen voldoende aan de basisfunctionaliteit van ERP software. Maar heb je complexere klantrelaties, een ingewikkelder verkoopkanaal en wil je maximale controle houden op de customer journeys van je klanten, dan is een aparte CRM oplossing vaak beter. Die koppel je dan met je ERP software. Goede ERP systemen integreren naadloos met externe CRM oplossingen. Dan combineer je het beste van twee werelden.

Lees verder

Vaker dit soort berichten lezen? Meld u aan voor de ICT nieuwsbrief

Stappenplan voor innovatie

Geen categorie
Reacties uitgeschakeld voor Stappenplan voor innovatie
Stappenplan voor innovatie
Als de implementatie van nieuwe technologie noodzakelijk is, wordt niet altijd iedereen in je organisatie daar enthousiast van. Sommige medewerkers zetten de hakken in het zand. Over hoe je dat oplost maakte TNO een stappenplan. Daarmee zou het eenvoudiger moeten zijn ervoor te zorgen dat medewerkers nieuwe technologie sneller omarmen.

Betrek iedereen vanaf het begin – Door vooraf met alle betrokkenen in kaart te brengen wat de problemen of wensen op de werkvloer zijn, zorg je dat de oplossing daarop aansluit. Bovendien zal iedereen zich dan medeverantwoordelijk voelen voor een succesvolle implementatie.
Analyseer de impact voor medewerkers – Vaak wordt alleen gekeken naar de productiviteit en veiligheid van nieuwe technologie. Maar het is ook belangrijk te weten of medewerkers een gevarieerd takenpakket houden en zelfstandig kunnen werken. Zoek dat vooraf uit.
Creëer interessante nieuwe taken – Nieuwe technologie automatiseert vaak een groot deel van de bestaande taken. Om het werk leuk te houden is het belangrijk om medewerkers uitdagende nieuwe taken en ontwikkelingsmogelijkheden te bieden.

Lees verder